Министерският съвет (МС на редовно правителство - б.р.) прие план програма,

...
Министерският съвет (МС на редовно правителство - б.р.) прие план програма,
Коментари Харесай

Събирането на оферти за Грипен не било включено в План на МС за армията

Министерският съвет (МС на постоянно държавно управление - б.р.) прие план стратегия, където този план (за " Грипен " ), не съществува. Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният зам.-министър на защитата в кабинета " Петков " Йордан Божилов.

Той съобщи изрично, че е нужно е възобновяване на въоръжението на Българската войска. За да си отговорим на въпроса какво може да си позволим, би трябвало да имаме решение на Народното събрание. Първо да се дефинира рамката - какво нашето общество може да си разреши.

Дори 2% и малко над 2% от Брутният вътрешен продукт за армията да достигнем, не можем да покрием тези потребности за въоръжение. А ние имаме потребност да влагаме и в хора, образование, инфраструктура, изясни Божилов.

Той напомни началото на диалозите за придобиване на нов вид изтребител - още през 2004 година и отпаднали план да купим остарели Ф-16, който съгласно Божилов бил добър план.

" Закупили сме 8 Ф-16, които ще закъснеят, ще имаме готови летци, които могат да извършват всички тези задания. 2025 година ще стартираме въздушен надзор и всичко, което и в този момент се прави ", сподели Божилов. Според него е голословно за какво в този момент се желае да имаме самолети втора употреба (специално за събирането на предложения за " Грипен " ), които да поемат въздушния надзор до момента в който дойдат американските Ф-16.

За да няма празен ход между изтичащия запас на актуалните ни изтребители МиГ-29 и предстоящите американски, които да поемат въздушния надзор, Божилов сподели, че единият вид е да се търси оптимално удължение на МиГ-29.

" Отбраната не се прави единствено със самолети, имаме и други средства. Нашата защита е и част от защитата на НАТО, може да желаяме от съдружниците управление на нашето небе ", сподели Божилов. И незабавно добави, че всяка една стъпка би трябвало да се види до какво води.

Един от рисковите фактори в авиацията е ниския нальот на военните ни водачи. " Много малко летят, това което се поддържа (за самолетите - б.р.), е на процедура със силите и средствата на нашите водачи и техници, призна той.

Подготовката на един авиатор лишава време, посочи някогашният зам.-военен министър. От 1,-2 години са подготвителните стратегии на нашите летци, те летят на тренажори, ще имат и механически пилотаж. 2025 година ще имаме готови летци, даде обещание Божилов.

Относно случая с взривената цистерна на моста над Керченския залив към Крим, Божилов сподели, че гърмежът на Кримския мост е следващ удар по психическото положение на Русия. Той е основен транспортен кулоар за обезпечаване на войските в южната част на Украйна. Руската войска страда от неприятна логистика, неприятно управление и липса на модерни оръжия, сподели Божилов. Той чака, че този удар ще бъде употребен от Украинската войска.

" Украйна има духа, силите и положително командване да усвои нови територии. Това е метода да бъде прекъсната тази война - докъдето са били границите, до там да се върне Русия ", сподели Божилов. В противоположен случай той не изключва и партизански тактики.

Относно споменаването, че камионът, който се взривил на моста, бил минал през България, Божилов сподели, че привличането на името на България е неуместна теза, която се употребява в пропагандата.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР